21 oktober, 2018

Tips til campervaning på vestkysten i USA

Dette innlegget skulle vært publisert for lenge siden, jeg bare kom aldri så langt – så her er det!

Etter 25 dager i en van leid av Escape Campervans føler vi at vi har fått et ganske godt inntrykk av van-livet her nede. Jeg tenkte å lage en liten “vestksysten-escape-van-guide,” hvor jeg har fokus på det vi har lært av dette. Siden vi leide av Escape Campervans blir dette også en liten “review” av hvordan det gikk, og hva man bør tenke på.

Escape har et par forskellige type vans, og vi hadde den nest-minste (Mavericks). Denne har seng som kan gjøres om til sofa og bord (eller omvendt), kjøkken med alt du trenger bak (vask med vann-pumpe, kjøleskap, propan-stekeplater (2) og alt av kasseroller, bestikk osv.). Du får med ekstrautstyr som camping-stoler og bord. Du kan også leie med en ekstra del på toppen hvor to til kan sove, så det skal være plass til fire. Jeg vil nok si at to holder i massevis, spesielt hvis man har litt bagasje, for det er ikke veldig god plass (selv om sengen er stor og god!). Vi hadde all forsikring og litt ekstrautstyr (bord, solar shower, USB lader osv.) og betalte 28 000,- for 25 dager. Det er også en depositum på ca 25 000,- som du får igjen når du leverer bilen.

Vi hentet vanen i San Francisco, og det gikk veldig fint! Vi fikk en gjennomgang av alt og kunne dra i løpet av en halvtimes tid. Escape har kontorer litt forskjellige steder i USA, og vi valgte å levere den tilbake i Seattle. Merk at kontorene deres ofte er litt utenfor byene (i San Francsico var det nærmere 40 minutter unna byen), så det kan bli en litt dyr uber tur bort dit. Likevel er det ikke alltid så mange andre alternativer enn Uber, så det er greit å ta med i budsjettet.

Dette bør du kjøpe eller ta med

Her er en liste med ting man bør kjøpe med seg eller ha med fra starten av. Mesteparten av dette kan kjøpes på butikker som Target, Walmart, Walgreens eller CVS.
– Tørkerull og dopapir
– Suppe på boks (som nødmat)
– Salt og pepper (evt. annen krydder som Trader Joes sitt everything krydder <3)
– Olivenolje / annen olje til å steke i
– Noe form for lys å ha inne i vanen (twinkle lights er koseligst)
– Hodelykt til når du må ut av bilen midt på natta
– Søpleposer, helst noen som er god kvalitet men ikke for store!
– Myggspray og mygglys
– Øks (lurt å ha for å hogge ved)
– Antibakteriell
– Oppvaskkost + såpe
– Ørepropper og evt. sovemaske
– Zip lock bags i div. størrelser
– Kaffe og kaffeutstyr (vi fikk en plastikkdrypp og filtere)
– Ferskt vann (gjerne en del, veldig greit å ha)
– Reisestørrelser av toalettsaker (deodorant, shampoo, balsam, sminkefjerner, tannkrem)
– Eventuelt en bra kniv.. den du får er ikke særlig bra når du f.eks. skal skjære tomater
– Quarters! Til å dusje på campingplasser som har dusj, vaske klær.. osv

Tips til matretter

Mat må man jo også ha med, og det kan være lurt å kjøpe inn litt med en gang. Her er det vi spiste mest av som var lettest å lage, men man kan jo lage hva man vil på stekeplater (eventuelt grill eller bål). Trader Joes er favoritten fortsatt, eller så kan du sjekke hva den “lokale” matbutikken er i staten du er i (i California er det f.eks. Ralphs, mens i Washington var det mye Fred Meyer). Du får kjøpt en del mat på Target og Walmart også.

– Diverse pasta-retter (carbonara, kjøttsaus, bare med olivenolje og grønnsaker)
– “Enkel” meksikansk som fajitas og quesedilla
– Alle mulige slags salater
– Diverse supper (vi kjøpte baser i butikken og supplerte med grønnsaker, pasta osv.)
– Egg og bacon
– Pannekaker
– Bagels med kremost eller brød / knekkebrød med pålegg
– Frokostblanding
– Havegryn (lurt å kjøpe de små begrene man bare fyller på med vann!)
– Også bør man kjøpe kaffe, vann (La Croix!), alkohol, krydder..

Hvor kan man sove?

Yes, da er man klar for å kjøre videre! Om man vil booke steder å sove på forhånd eller ikke er jo helt opp til en selv. Vi booket ingenting bortsett fra de tre første nettene og hadde ikke noe problem med å finne sovesteder, selv om vi noen ganger måtte lete litt.

En grei ting å vite er at det ofte ikke er lov med “dispersed camping” i alt som heter “parks” (som state eller national parks), mens i National forests er det oftest lov. Andre steder man kan sove er på campingplasser, RV parker, noen Walmarts, Casinoer og div. andre butikker. Det er veldig forskjellig regler fra stat til stat – i Oregon kunne man parkere et sted i maks 12 timer, mens i Washington er det 72, så sjekk ut reglene for den staten du er i. Følg skilt, hvis det står “no overnight parking” eller “no camping,” kjør videre. Er det ikke skilt er det ofte lov! Jeg ville uansett flyttet på meg etter et par dager for å ikke risikere å bli vekt midt på natta av politiet.

Vi trivdes godt på Campingplasser uten strøm og vann, da man ofte får stor plass med et sted å lage bål og piknik bord (og det er doer der). Noen er “first-come-first-serve” mens andre kan bookes på forhånd. Det var kun en gang vi ikke fikk plass, og selv om det står “full” når du kjører inn er det verdt å sjekke! Hvis du får plass så er det en tavle med et skjema du fyller ut, og en konvolutt hvor du legger inn penger (alt fra 5-25$ var det vi opplevde).

En genial måte å finne sovesteder er appen som heter “Allstays – Camp & RV” (den koster rundt 100,-). Her kan man filtrere på ting som dispersed camping og walmarts, eller bare zoome inn på der man vil sove og se hva som finnes. Det er ofte ratings på campingplasser og priser, eller kommentarer på f.eks. Walmart om man har lov til å stå der. Et annet tips er å bruke Google Maps og skru på satellitt view, og zoome inn på et sted for å se om det er noen pullouts eller områder uten hus man kan parkere. Husk(!) å lagre kartet til staten du er i, da det er mange steder uten dekning!

Andre tips og anbefalinger

– Organiser deg med en gang! Vi brukt en blå IKEA pose som kom med til å ha div. klær, håndklær og ting vi brukte mye, som vi flyttet bak når vi kjørte og foran når vi parkerte og skulle sove. Vi hadde også en kjølebag stående foran med snacks og vann i, og en tote med div. ting vi brukte når vi stoppet (mygglys, såper, spade osv.) Det blir mye kaos hvis du har mye bagasje, så prøv å finne et system

– Last ned og hør på lydbok og podcasts på veien (som sagt, du vil være uten internett en del). Ta med bøker / kindle / noe å gjøre som ikke trenger strøm eller internett

– Bruk tørkerull til å tørke bort de verste restene i skåler, stekepanner, kopper osv. med en gang. Da blir det lettere å vaske opp når det ikke er røde tomatsupperester i skålen og du venter et par timer med oppvasken.

– Kjøp pre-cut grønnsaker og frukt i butikken (ah, USA!), som gjør det mye lettere når du skal lage mat

– Det er mer plass enn du tror i kjøleskapet, og vi fikk plass til en del. Det er lurt å kjøpe små bokser med øl, vann, brus osv. da de kan stå oppreist.

– Ha med eller kjøp en “multi-tool,” veldig greit å ha

– Ha en søplepose foran også, og kast søppel så fort som mulig (finn en søplekasse på bensinstasjoner, bak restauranter, i nabolag..)

– Vann må fylles i bilen, og den holder ca. 20 liter. Vi fylte rundt hver 5. dag. Du kan spørre på bensinstasjoner om de har en kran du kan låne, eventuelt på matbutikker. Noen campingplasser har også vann. De kan være lurt å fylle opp noen ekstra beholdere med vann i tilfelle du går tom og MÅ HA VANN nå.

– “Holding-tanken” hvor vannet fra vaksen går må tømmes innimellom, da den holder ca 25 liter. Vi kjørte til steder i skogen hvor det ikke var mange om tømte den.. det er tydeligvis det de fleste gjør, men man kan også tømme den på dumping stations (koster noen ganger penger).

– Folk kommer til å spørre deg om “paint jobben” på bilen, og å få se inni. Noen vil til og med ta bilder av den 🙂

– Det er sykt koselig å kunne henge opp hengekøye der man stopper, enten for å slappe av eller sove i. Ta med eller kjøp en rimelig en på Target / sportsbutikk og ta den med hjem igjen

– Ha med en kartbok eller lagre kart på mobilen din før du drar avgårde. Vi gjorde det litt innimellom, men endte plutselig opp på steder uten noe kart da vi ikke hadde lagret det. Det kunne gå noen dager til vi fikk dekning.

– Vanen var overraskende lett å kjøre! Litt bumpy da det var en gammel bil, men det fungerte fint. Det var automatgir.