27 mars, 2018

Rouen, a little city in Normandy

Da lillesøsteren min Tale sa at hun skulle flytte til Rouen i Frankrike for å gå Videregående for snart tre år siden, visste jeg svært lite om byen. Faktisk så hadde jeg aldri hørt om den før, men var ganske gira på at den bare ligger en time fra Paris. Heldigvis har jeg rukket å besøke henne der to ganger før hun er ferdig i Juli. Det er ikke en by man aktivt besøker vil jeg tro, kanskje man stikker innom hvis man kjører nedover Frankrike.

Rouen er en historisk by, og  ‘hovedstaten’ i Nordmandy området. Byen var rik i middelalderen, og det var her engelskmennen brente Jeanne D’Arc på bålet. Ganger-rolv var en vikinghøvding som ledet Rouen i en periode i 911, og derfor er det litt norsk bakgrunn der også.

Du kommer deg til Rouen ved å ta tog fra Saint Lazare stasjon i Paris, og det tar mellom 1 time – 1,5 timer. En veldig idyllisk togtur hvor du kan sitte og titte ut på land-livet i Frankrike.. båthus langs Seinen, koselig småhus og mennesker som jobber i hagene sine!

En liten prat med Tale

Jeg har plukket opp noen tips til hva man bør gjøre, se, spise og drikke i Rouen, og har i tillegg spurt Tale noen spørsmål om byen. Man vet aldri, kanskje en av dere skal ta turen en dag (eller er interessert i å gå på VGS der), Enjoy!

Hei, Tale! Hvordan endte du opp i Rouen?
Jeg er på mitt siste år på lycée (videregående) i Rouen, hvor jeg har bodd i snart 3 år. Jeg er i byen sammen med 22 andre norske på samme program som meg. Jeg bor i en superkoselig leilighet midt i byen og elsker det her!

Hva er det beste og verste med byen?
Verste: helt klart været. Dessverre regner og blåser det mye, men det kommer også tider med mye fint vær (sommeren spesielt) så her er det bare snakk om flaks!

Beste: hmmm kanskje størrelsen? Sentrum syntes jeg er akkurat passe stort. Det er en by med restauranter, butikker, uteliv osv. men du kan gå overalt i sentrum og du har som oftest det du trenger rett rundt hjørnet.

Hvis man er turist i en dag, hva burde man få med seg?
– Katedralen (er så og si umulig å unngå men ta gjerne en tur inn!)
– Quartier des antiquaires med koselige nisje og antikvitetsbutikker, restauranter, vinbar, crêperie osv.
– Rusle rundt i sentrum og lete etter den koseligste gata
– Musée des Beaux Arts: veldig majestetisk og fint kunstmuseum
– Hvis det er fint vær, kjøp lunsj på bakeren og vin på butikken og sitt i parken (Jardins de l’Hotel de Ville)
– Markedet på Place St. Marc på lørdag og søndag formiddag med mat, blomster, nips og naps osv.

Hvor bør man spise?
– Litt mer fancy : L’espiguette, Rotomagus
– Casual : Le Bistrot Parisien, La Rose des Vents
– “Café” m/ mat : Café Perdu, L’Épicérie

Hvor bør man drikke?
Det er uendelig med barer så det er bare å velge å vrake! Men noen ekstra hyggelige: Le Vintage, Brazil casa das batidas, La buvette du Robec

Hva annet bør man gjøre?
– Det er veldig mye historie i byen og mange museer, så hvis det interesser deg så anbefaler jeg å utforske det mer
– Jardin des plantes (botanisk hage) på andre siden av elva
– Vintage shopping : Mad vintage, kilo shop, små butikker litt rundt omkring, La baraque à fripes

Mine favoritter

Etter to besøk har jeg funnet noen favoritt-steder, og jeg fikk dokumentert de nå sist.

Vintage interiørshopping på La Brocante
Denne snublet vi inn på, og de hadde så mye fint! En koselig gammel dame som driver det, som hadde historier til alle tingene vi pekte ut. Mange fine krystallglass og nips

Vintage klesshopping på Mad Vintage
Her har jeg faktisk handlet hver gang jeg har vært innom, og det er ikke så vanlig at jeg gjør på vintage butikker. De har mye fint, man må bare lete litt. I tillegg selger de klær fra små designere, så her kan du finne noe unikt uansett

Lunsj på La petite Epicérie
Tale tipset om denne sist og vi ramlet bare over det. Han bak disken måtte prøve å oversette menyen og det ble en blanding av proscuitto, parmesan og oliven olje. De skjærer opp kjøttet ferskt bak disken og serverer i fantastisk baguette. Naaaam. Ikke mye plass å sitte, så vi tok med sandwichen ut i sola og nøyt. De hadde også sykt søte flasker med Aperol Spritz.

Musée des Beaux-Arts de Rouen
Dette museumet er så vakkert fordi alle rommene er malt i forskjellige farger, og de er så fine alle sammen. Nesten verdt å ta turen bare for å se veggene, haha. Mye fin, gammel kunst med masse historie.

Middag på L’Espiguette
Her har jeg også vært begge turene, og de skuffer ikke! Skikkelig franskt og sjarmerende, med en utrolig blid servittør. Favoritten er buffala mozarellaen, men sist spiste jeg pasta laget av grønnsaker og det smakte det og!

En rusletur i katedralen
Katedralen kommer litt ut av intet når du går ned en av hovedgatene, og plutselig står den der i all sin prakt. Veldig fin inni også, halve ble bombet og har blitt bygd opp, så du kan se hvor vinduene ikke er like fine lengre. Det er mange fine detaljer inni på porter, statuer og trapper.