26 januar, 2019

When in Copenhagen

Før jeg begynner dette innlegget vil jeg bare si at det finnes (sånn ca.) en million kule, hippe, bra steder i Køben .. så denne listen er på langt nær komplett! Dette er mine favorittsteder av de jeg har rukket innom – også har jeg en laaang liste av flere steder jeg vil sjekke ut.. og jeg er veldig åpen for tips! De beste tipsene jeg får er ofte fra venner og bekjente 🙂

Henrik introduserte meg for København da vi ble sammen for fem år siden. Jeg hadde kun vært der som liten, og husket nesten ingenting, men han har vært så heldig å ha vært der nesten hver sommer i oppveksten sin. Så, vi dro dit, og jeg falt pladask. Jeg elsker Oslo, men jeg eeeelsker Køben – en kulere vibe skal du lete lenge etter. Så vi er der minst en gang i året for å kunne utforske enda mer!

Hvordan komme seg dit?
Vi pleier å kjøre dit, sånn i tilfelle vi finner noen kule møbler, og for å ta med en kasse med øl hjem 🙂 Det tar ca 6,5 timer å kjøre, og det er en lang og ganske kjedelig tur, men med podkast og lydbok funker det! Broen eller ferja koster like mye, ca. 350 kr hver vei, så billig er det ikke. Det er også ganske begrenset med parkering, og det koster.. så hvis du ikke skal ha med deg masse hjem kan fly være en god idé. Kastrup, flyplassen i København, ligger bare en liten togtur unna sentrum 🙂

Alright, da har jeg delt opp i forskjellig kategorier, og listet opp mine favoritter, samt steder jeg ønsker å besøke! Hent deg en kaffe eller te, dette kan ta sin tid. Og en liten disclaimer.. jeg er ikke sponset av Mikkeller (i wish), jeg er bare svært glad i merkevaren deres og ølen deres. De åpner så mange kule steder og konsepter som jeg alltid bare MÅ teste ut, så derfor er de godt representert her, hehe.

Spise frokost

Mad & kaffe – Et frokost-sted i Vesterbro hvor du krysser av hva du ønsker på en lapp (f.eks. avokadotoast, egg, bacon, brød..). God mat og skikkelig koselig, men alltid fullt, så kom dit tidlig!

Café Norden – Kanske litt turist-felle, men jeg syntes det var veldig hyggelig her! Et brunch-sted midt i Strøget, rett ved siden av Illum. Her kan du få en brunchtallerken og drikke champagne mens du titter ut på menneskene som går forbi.

Union Kitchen – Et hipt frokoststed som ligger ved Nyhavn, hvor de spiller hip hop musikk og serverer en goood bloody mary. Vi delte en brunchtallerken sist, som hadde masse godt, så maten leverer og! Populært sted, så book bord.

Hyggestund – En Mikkeller-restaurant som serverer frokost, og GOD frokost! Ganske liten meny med enkle retter, og hyggelig atmosfære. Prøv en “beer geek breakfast” – den er så god!

Lagkagehuset – En kafékjede som har utrolig gode sandwiches, og garantert gode kaker (har ikke smakt enda, men bare se på nettsiden..). Fint sted å stikke innom hvis du skal ha en kjapp frokost eller lunsj.

Steder jeg vil besøke: D’anglettere, Grød, Møller, Andersen & Maillard, Atelier September

Spise lunsj og middag

Øl & brød – En Mikkeller restaurant som er bitteliten, ligger i Vesterbro og serverer litt mer eksklusive “smørrebrød”. De har også “det mest ambisiøse utvalg av akevitt i Danmark”.

Warpigs – (Enda) en Mikkeller restaurant, som er mer som en hall fyllt med langbord, kjøtt og øl, haha. Her får du kjøtt som brisket, hot links og spareribs i tillegg til obligatorisk tilbehør som mac n cheese og coleslaw – servert på et fat som du tar med deg til et av langbordene. Kul og chill stemning, og fantastisk mat (pass på så du ikke blir for mett.. fort gjort).

Mother – God pizza i Kødbyen, rett og slett!

Neighbourhood – Enda bedre pizza i Vesterbro, de sier selv at den er organisk. Skikkelig koselig og intimt lokale, og digge drinker.

Jah Izakaya & Sake bar – En japansk restaurant i Vesterbro, hvor vi hadde en tasting meny, og sake tasting meny (anbefales!). Du må nesten bare dra hit for å teste toalettene, de har varme og spyling, haha!

Sticks n’ sushi – En kjederestaurant, men ikke la deg lure av ordet “kjede,” for de har sykt god sushi. Du finner de litt overalt, og det er jo bare fint! Ikke veldig rimelig, men vel verdt et besøk.

Refsahløen – Den nye Papirøen, som dessverre stengte. Denne ligger litt lengre ute, og var dessverre ikke åpent sist vi var der. Konseptet er relativt likt Papirøen, mange matboder hvor du kan velge og vrake.

Torvehallerne – Dette kan gå på “å gjøre også.” Litt som mathallen er Torvehallerne to store bygg med masse forskjellig av matboder, drikke og handling. Her har Mikkeller bl.a. deres “bottle shop.” Kjøp en kaffe og en ande-sandwich!

Llama – En kul restaurant med mye liv, så et fint sted å dra ut før byen! Det beste med dette stedet er flisene, og det var stor inspo til kjøkkenet vårt. God mat er det også, men ikke noe virkelig høydare. 

Johns Hotdog Deli – Et nytt tilskudd i Kødbyen som imponerte oss veldig! Det er som en litt mer fancy pølsebod, med mange bord inne. Du bestiller f.eks. en pølse (du får velge type selv) og da er det bare å Lasse på med tilbehør som står midt i lokalet. Kjøp en øl, og en servitør går rundt og gir ut gratis shots med fernet, haha. Perfekt lunsj eller mellommåltid!

Cocks and cows– Her får du rett og slett en god, ikke for fancy, burger! Kul vibe I helgen.

Peder oxe– En dansk klassiker. Henrik var her ofte som liten, og vi tok nyttårsmiddagen der med ti stykker for noen år siden. God service, og veldig god mat. Et klassisk sted, ikke supermoderne og hipt, og ikke altfor fancy.

Ramen to Biiru – Enda et Mikkeller sted – denne gangen ramen! Og ramen slår liksom aldri feil, så dette stedet er verdt å besøke for en god, varm suppe. De har en både i Vesterbro og Nørrebro.

Pluto – En litt bortgjemt skatt hvor vi virkelig koste oss med en 12 retters “family style sharing menu.” Litt for mye mat, og ikke alt var helt top notch.. men uansett kult sted, god vin og god service! Doene var nedtappasert av bilder.. haha, det må bare oppleves.

Ych – Dette er vårt “go to” takeout pizzasted i Vesterbro, hvis du skulle ha lyst på det. De er så hyggelige, pizzaen er så god – og rimelig! Ta deg en øl mens du venter, og nyt maten hjemme 🙂

Huks Fluks– Denne ligger på Gråbrødetorvet som er en av de koseligste “plassene” etter min mening. Jeg har ikke spist her enda, men vi har tatt et glass her et par ganger! De har et koselig uteområde hvis været tillater. Det er skikkelig hyggelig inni, så jeg vil teste ut maten snart!

Steder som står på lista: La Neta (meksikansk Mikkeller sted), Sanchez, Geranium, Madklubben, Fleisch, Amass, Aamanns 1921, Cofoco, Schønnemann

Drikke

Ruby – Et sted i sentrum du bare må besøke! Det ser veldig anonymt ut fra utsiden, men gå inn i “no 10” og finn deg en plass – så lover jeg du vil trives. Stedet er innredet som en leilighet, og det er utrolig god service, og ikke minst drinker! En litt dyrere prisklasse, spesielt med dagens kurs.

Lidkoeb – “kusina” til Ruby, men minst like bra- om ikke bedre! Liedkoeb ligger i Vesterbro, og er et superkult lokale med en veldig koselig uteområde. De har så utrolig gode, eksperimentelle drinker – her lover jeg at du finner noe godt! Til tross for at det var stappa der sist fikk vi plass i en sofakrok, så verdt å prøve!

Duck and cover – En veldig kul bar som ligger ned en trapp under bakken, som også har et “hjemmekoselig” vibe. Relativt dyre drinker her og.

Mikeller and friends – Mikkellerbaren som ligger i Nørrebro. Koselig, og med god øl. Kan jo ikke be om noe mer!

Mikkeller bar – Den første Mikkellerbaren (ever!) ligger på Vesterbro rett ved siden av Øl og Brød. Den er liten, og det er som regel ganske fullt der. Her har de masse god øl på tap, og til og med cheery wine!

Bo-Bi Bar – En liten “bule” i sentrum, som har en morsom historie.

Ander steder jeg vil teste ut: Taphouse, BRUS, Himmeriget, Koelschip

Shopping

Juuls vin & sprit– Vår go-to liquor store i Køben – her finner du alt du kan tenke deg av unik sprit og mye bra vin! Spør om hjelp og du vil til og med få smaksprøver. Sist gikk vi forbi “Den siste dråbe”, som også så bra ut, men den var dessverre stengt!

Illum (interiør) – En must når du er i København mener jeg. Her er det bare å vandre rundt og drømme seg bort, for det er så mye fint. Tror det er 4 etasjer, og de har en egen plakat-avdeling blant annet!

Vintage butikker rundt strøget – Det er selvfølgelig mye bra vintage i Køben, og det ligger mange bra butikker rundt Studiestrædet (ganske nærme Strøget). Wasteland, Carmen Copenhagen, Times up Vintage og Episode er ihvertfall br!.

Antikvitetsbutikker – for å finne bra steder anbefaler jeg Nørrebro.

Boii – En litt random butikk jeg har vært innom et par ganger og alltid funnet noe fint. De har mye fine og enkle gullsmykker og hårtilbehør, i tillegg til fine klær som ikke er alt for dyre. De har også litt interiør (keramikk og håndvevd tepper).

Arket – En H&M-kjede butikk som har klær til herre, dame og barn, samt en interiøravdeling. Veldig minimalistks stil i gode kvaliteter, derav litt dyrere prisklasse.

Shop Dora – En søt butikk som ligger rett ved Juuls, hvor vi alltid finner noe å ta med oss hjem! Sist gang fant vi en stålampe i gull som var på salg. De har en blanding av nytt og brukt, og alt fra cocktail-glass til trekasser til barneleker.

Arnold Busck bokbutikk – En must-see bokbutikk som ligger rett ved Det runde tårn, det er bare å gå rett opp til andre etasje og gå rundt og kikke på alle de fine og unike bøkene.

Andre butikker de har I Køben: Topshop, Sephora, & other stories og Urban Outfitters

Se / gjøre

Besøke Christiania – Et helt spesielt sted som bare må oppleves. Christiania er “fristedet” i København, og et eget lite samfunn. Det bor nesten tusen mennesker her, og det er veldig preg av “hippiekultur.” Det er absolutt ikke skummelt å gå der, bare veldig gøy! Det er fint å støtte de små, selvstendige kafeene og butikkene der inne også.

Leie sykkel – Kanskje ikke “gjøre”, men jeg legger det her. Køben er jo tidenes sykkelby, så det er helt perfekt måte å komme seg rundt på når været tillater. Lei en sykkel for 150 kroner om dagen og utforsk – du vil ikke bli skuffet!

Tivoli – Jeg skammer meg litt ved å si at jeg ikke har vært på Tivoli enda.. det har liksom ikke fristet siden jeg ikke liker berg-og-dalbaner. MEN, det ser jo så koselig ut, og det er visst mye mer å se og gjøre der inne, så tror det er verdt en tur! Spesielt i førjulstiden.

Glypoteket – “Ny Carlsberg Glypotek” er et kunstmuseum som du garantert har sett på instagram, da det er en fantastisk vinterhage der inne med enorme palmer. Brygger-Carlsberg samlet på kunst og dette er hans private samling, som er hovedsakelige skulputerer. Det var MYE hodeskulpturer der haha, og det er enormt, så masse å se på! Anbefaler en tur innom.

Louisiana – Et annet museum som vi ikke har rukket å besøke enda, da det ligger ca. 45 minutter fra København. Fint å dra innom hvis man kjører, da er det bare å ta båten over til Helsingfors. Dette er et “modern art” museum, og de har forskjellige type utstilling fra tid til annen.